Sessie A4: Preventie van agressie: hoe herken ik agressie en hoe pak ik het aan?

Spreker

BkJliU7IXDuvQENB.jpg Anke Van de Woestijne is business manager bij Crime Control. 
Crime Control is als trainings- en consultancybureau actief in diverse Europese landen en focust zich op de preventie van criminaliteit en ongewenst gedrag. Dat heeft zich concreet vertaald in de uitbouw van drie actiedomeinen: agressiebeheersing, diefstalbestrijding en het verhogen van het beveiligingsbewustzijn (security awareness).


Presentatie

Tijdens deze workshop wordt er ingegaan op de verschillende vormen van agressie die zich kunnen stellen op de werkvloer. Deze vormen zijn algemeen dezelfde in de zorgsector alsook bij huisvestingsdiensten.
Tijdens deze workshop worden tips gegeven over hoe je kan herkennen dat een patiënt, bezoeker, bewoner, familielid of eender welke andere persoon mogelijks agressief zal worden. 
Eens je deze zaken kan opmerken, kan je ook een aantal valkuilen vermijden die er voor zouden kunnen zorgen dat het gesprek verder zou escaleren.

Methodologie

Tijdens een klassikale workshop gaat men op een interactieve manier aan de slag met de vormen van agressie en de preventieve aanpak door middel van de volgende werkvormen:

  • Filmmateriaal (materiaal uit de zorgsector alsook filmfragmenten die voor verschillende sectoren herkenbaar zijn)
  • Slides / presentatie
  • Oefeningen (in kleine groepen van 3 personen zodat iedereen ook actief kan werken/nadenken over hun preventieve aanpak)
  • Storytelling (de trainers hebben heel wat ervaring in de zorgsector alsook bij de huisvesting en zullen deze voorbeelden dan ook gebruiken om de workshop herkenbaar te maken)
  • Quiz (om de valkuilen in beeld te brengen)
  • Werken met acteur (aan de hand van simulaties met een professioneel acteur de deelnemers de kans geven om de vaardigheden in te oefenen). 
    Op die manier krijgen alle deelnemers feedback op hun persoonlijke manier van communiceren. Door deze feedback krijgt men inzichten in wat er net agressieverhogend werkt en wat er kan helpen om door een moeilijk gesprek te geraken